3 dietní úlety, které byste určitě zkoušet neměly

Chcete být hubené? Potom vězte, že hladovky ani různé extrémní jednostranné diety rozhodně nejsou tou správnou cestou, jak dosáhnout krásné a štíhlé figury. Naopak. Můžete si nadobro rozhodit metabolismus. A přesto i mezi slavnými lidmi se najde spousta těch, kteří podlehnou kuriózním a v mnoha případech i nebezpečným dietám.

Básník anorektik

Kult extrémní štíhlosti a de facto podpora anorexie není záležitostí 20. století, jak by se možná mohla zdát. Už anglický romantický básník George Gordon Byron žijící na přelomu 18. a 19. století chce být štíhlý jako proutek. Jí proto jenom brambory máčené v octě, pije zelený čaj a vodu. Když má hlad, zapálí si doutník. Tímhle extrémním způsobem zhubne z 88 kg na 57 kg. Vypadá doslova průsvitně. Nejhorší na tom je, že jeho vrstevnice, dámy z lepší společnosti, jsou ochotny tuhle šílenou dietu po jeho vzoru vyzkoušet také. Romanticky následují svůj idol a končí to špatně.

Nevinné přežvykování

V porovnání s tím, jak se trápil básník Byron, vypadá dieta, kterou vyznává spisovatel Franz Kafka, docela nevinně. Spočívá v tom, že jídlo donekonečna přežvykuje v ústech a pak se vyplivne. Vlastně změní v tekutou kaši, ze které ale polykáte de facto jenom sliny. Ale pozor – jídlo je nutné přežvýkat třeba stokrát. Autorem tohoto kuriózního receptu na štíhlost je Američan Horace Fletcher. Dokonce předpisuje kolikrát je co nutné žvýkat. Protože se do žaludku vlastně nedostane skoro nic, velká potřeba přichází jenom zřídka – třeba jednou za dva týdny.  Radíme na tuhle dietu také zapomenout, jinak vaše tělo bude strádat nedostatkem kvalitních bílkovin, vitamínů, minerálů a vlastně vůbec všeho, co potřebuje ke svému správnému fungování.

Cigarety místo jídla? Určitě ne

Do třetice všeho ještě jeden dietní úlet. Reklama, která se objevuje ve 20. letech 20. století nabádá lidi, aby si zapálili cigarety jisté značky, pak prý nebudou mít hlad. Nikotinová, nebo cigaretová dieta bohužel najde svoje příznivce. Je totiž pravda, že kouření opravdu sníží chuť jídlu. Ovšem za jakou cenu? Kdybychom měli z té doby statistiky rakoviny plic, asi bychom se nestačili divit…

Málo cukru a hodně zeleniny: Konečně palec nahoru

Na závěr ale buďme optimistické. I když jsme představili takřka neuvěřitelné kuriozity, už v 19. století se objevují i první náznaky trendu směřujícího ke zdravé výživě. Jistý anglický výrobce rakví William Banting trpí nadváhou a rozhodne se hubnout. Vymyslí proto recept na shazování kilogramů, který opravdu funguje. Jednoduše jíst málo cukru a škrobu a másla a pít málo piva a mléka. Naopak jíst co nejvíce masa a zeleniny. Nejdřív svým receptem jenom baví přátele, ale brzy se jeho návod ujme i mezi širokou veřejností. Oprávněně, za tohle by vás pochválili i dnešní odborníci na zdravou výživu.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup
Jestli se vám článek líbil, podpořte jej...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *