9 jídel, která si mohou dovolit jen ti nejbohatší

Čas od času všichni slyšíme o restauracích a obchodech, které nabízejí přehnaně drahé pokrmy. Pro většinu lidí na Zemi jsou to ceny natolik přemrštěné, že se jim jen smějí a nechápou, kdo může takové potraviny kupovat.

Je to vlastně celkem oprávněná otázka, protože skutečné náklady na výrobu pokrmu nebývají zdaleka tak vysoké. Existují ale výjimky. Některé suroviny jsou skutečně tak vzácné a drahé, že výsledná cena dává dokonalý smysl. Právě o takových jídel v dnešním článku píšeme.

Podívejte se na ty nejdražší potraviny, které si mohou dovolit jen ti nejbohatší z nás:

Jamón ibérico de bellota (iberská šunka)

Šunka pocházející z černých iberských prasat. Cena: 320 dolarů za kilogram.

Kdo si může dovolit dát takové peníze za kus masa, ptáte se? Jde o tradiční pokrm španělské královské rodiny. Šunka se vyrábí z masa prasat žijících na jihozápadě poloostrova živících se výhradně žaludy.

Chuť prý mírně připomíná parmezán a na jazyku se doslova rozplývá. Za 15 – 25 dolarů si na některých stránkách můžete objednat kousek iberské šunky na ochutnání. S dobrým červeným vínem jde prý o nezapomenutelný zážitek.

Brambory La Bonnotte

Zní to neuvěřitelně, ale jednou z nejdražších surovin na Zemi jsou brambory. Tato odrůda se prodává zhruba za 600 dolarů za 1 kilogram.

La Bonnotte se pěstují pouze na poloostrově Noirmoutier-en-l’Île ležícím na západním pobřeží Francie. Půda, na níž se brambory pěstují, je hnojena výhradně mořskými řasami.

Brambory jsou prý úžasně měkké a jejich chuť je sladká i slaná zároveň. Pokud si ale nemůžete brambory za 600 dolarů za kilo dovolit, kupte si levnější červenou odrůdu a správně je okořeňte.

Káva Black ivory

O cibetkové kávě už jste určitě slyšeli. Existuje ale ještě vzácnější a dražší káva: Black ivory. Její cena se pohybuje kolem 2000 dolarů za kilogram.

Proces výroby Black ivory je podobný jako u cibetkové kávy. S tím rozdílem, že kávová zrna tu neprocházejí trávicím traktem roztomilých malých cibetek, ale trávicím traktem slona.

Enzymy, které během dlouhého trávení na zrna působí, odbourávají hořkost, takže výsledná káva je jemnější a méně kyselá.

Kávu Black ivory si každý může objednat přes internet. A pokud je na vás příliš drahá, ale rádi byste zkusili šálek výjimečně dobré kávy, ochutnejte Kopi Luwak (cibetkovou kávu), která je o něco levnější.

Houby Čirůvky

Nejdražší houby na světě pořídíte za 100 dolarů za kilogram.

Matsutake (česky čirůvky) se pěstují v Severní Americe, Jižní Koreji, Kanadě, Finsku a Švédsku. Většina produkce se ale vyváží do Japonska, kde jsou houby obzvláště ceněny. V Japoneské kultuře symbolizují čirůvky plodnost, hojnost a štěstí.

Kobe Beef

Hovězí pocházející z černé japonské krávy wagyu a vyprodukované v Kobe. Cena: 800 dolarů za kilogram.

Plemeno wagyu bylo Japonci, kteří bývali převážně vegetariáni, donedávna využíváno pouze pro práci. Vyhnulo se tak běžnému šlechtění masných plemen. Dnes jde o celosvětově nejvyhledávanější hovězí.

Maso z cemanská slepice

Maso slepic pocházející z Indonésie je považováno za nejlepší kuřecí vůbec. Cena za jedno kuře je asi 400 dolarů.

Na první pohled zaujme zvláštní zbarvení cemanských slepic. Jsou celé uhlově černé: černé je jejich peří, oči, zobáky i kůže. Dokonce snášejí černá vejce. V některých specializovaných restauracích můžete nejlepší kuřecí světa ochutnat i u nás: Na talíři vypadá kus černého kuřete opravdu efektně.

Meloun densuke

Černý meloun densuke můžete mít za 6000 dolarů. Je prý lepší než klasický vodní meloun. Je sladší a šťavnatější. Roste jenom na japonském ostrově Hokkaido.

Bělolanýž

Cena: minimálně 8000 dolarů za kilogram. Bílé lanýže jsou nejdražším druhem lanýžů a patří mezi nejžádanější produkty na světě. Hledači lanýžů stále využívají vycvičená prasata a psy, po lanýžích pátrají v lesích v severní Itálii.

Bílý kaviár z Kaspického moře

Malá sklenička bílého kaviáru vyráběného z albínské vyzy velké stojí 25 000 dolarů. Pod pravým kaviárem si obvykle představíme ten černý. Stojí obvykle asi 20 až 50 dolarů za 50 gramů.

Legendární bílý kaviár pochází ze vzácného druhy vyzy velké žijící v Kaspickém moři. Oproti běžným vyzám je tato celá bíle zbarvená a bílé jsou i její jikry.

Sdílet