Pečené brambory s křupavou kůrkou

Vyzkoušejte originální přílohu: Brambory upečené v troubě a s křupavou kůrkou. Existuje jeden kulinářský trik, který vám jich pomůže dosáhnout.

Není to vůbec složité, chce to jen vědět, jak na to. Výsledkem jsou neuvěřitelně chutné, jemné, měkké brambůrky s úžasnou křupavou kůrkou, které se výtečně hodí jako originální příloha k masu i zelenině.

Ingredience:

  •  Brambory (10 – 12 ks.)
  • Sůl a pepř
  • Rozmarýn
  • Rostlinný olej (6 lžíce)
  • Led (200 g)
  • Ledová voda (2 l)

Postup:

Vyberte 10 – 12 kusů středně velkých brambor a oškrábejte je. Pokud máte větší brambory, můžete je nakrájet na menší kousky.

Dejte brambory do velkého hrnce, zasypte je ledem a zalijte ledovou vodou. Do vody přidejte sůl. Čím ledovější, tím lépe.

Nechte tak hrnec stát asi 7 minut. Taková „koupel“ ve slané ledové vodě pomůže z brambor odstranit škrob a zajistí, že brambory budou mít ve výsledku měkký střed ale křupavou kůrku.

Po uplynutí sedmi minut zapalte pod hrncem oheň a přiveďte vodu co nejrychleji k varu. Vařte asi 3 minuty, pak oheň vypněte a brambory sceďte.

Na plech nalijte olej a přidejte rozmarýn. Přidat můžete i česnek. Na plech vyskládejte brambory, posypte je pepřem a polijte zbytkem oleje.

Plech pak vložte do rozehřáté trouby (na 200°) a pečte, dokud se nevytvoří křupavá kůrka. Bude to trvat zhruba 40 minut.

Na podrobný návod se můžete podívat na tomto videu:

Bon appétit! A nezapomeňte nám napsat, jak vám chutnalo 🙂

Sdílet