Pravidla domácího grilování

Obliba grilování stále roste a už dávno neplatí, že znamená pouhý způsob přípravy jídla. Grilování je zábava a koníček. Stává se součástí rodinných oslav i společenských akcí. Díky široké nabídce grilů se navíc do této přípravy jídla můžete pustit nejen na zahradě, ale i na svém balkoně či terase.

Bezpečnost na 1. místě

Bezpečnostní pokyny pro grilování se navzájem mohou lišit v závislosti na tom, zda si vybere gril na dřevěné uhlí, gril plynový, nebo elektrický. Proto si důkladně přečtěte návod k obsluze vašeho konkrétního grilu. Postavte jej na pevný a rovný základ, ideálně v prostoru. Na horký grilovací rošt nestříkejte olej. Raději dejte přednost kuchyňské utěrce napuštěné olejem, kterou rošt potřete, ideálním řešením je použít olej spíše k marinování grilovaného pokrmu. K hašení plamenů nikdy nepoužívejte vodu.

Pravidlo č. 2: Správné zahřátí grilu

Každý typ grilu potřebuje určitou dobu k předehřátí.  Gril na dřevěné uhlí rozpalte speciálními pomůckami – například podpalovacími kostkami. Dřevěné uhlí se rychleji rozpálí, ale brikety déle žhnou. U plynových grilů nejdříve otevřete poklop a až poté ventil plynové láhve. Následně otočte přední regulační knoflík do polohy start a 3 sekundy vyčkejte. Potom stiskněte tlačítko zapalovače a hořák se rozhoří. Zavřete poklop a nyní gril předehřejte na teplotu 300 °C. Nejjednodušší příprava je u grilu elektrického. Uzavřete poklop a nechte min. 25 minut gril předehřát.

Pravidlo č. 3: Metody grilování

Nejen maso patří na gril. S využitím přímého nebo nepřímého grilování si tak můžete vychutnat spoustu dobrot, včetně zeleniny a ovoce. Přímé grilování znamená, že se potraviny grilují přímo nad zdrojem tepla. Metoda je vhodná pro steaky, kotlety, špízy, zeleninu a klobásky, které se grilují méně než 25 minut. Naopak nepřímé grilování je vhodné pro potraviny, které jsou křehké a mohly by se rychle vysušit – žebra, celá kuřata, nebo rybí filet. Nepřímé grilování je vhodnější také pro pokrmy, které vyžadují více než 25 minut grilování.

Sdílet